Nyheter / Swatting - ett livsfarligt "spratt"

Swatting - ett livsfarligt "spratt"

Senaste året har ett nytt spratt härjat omkring. Det kallas swatting och innebär att oskyldiga folk som strömmar TV-spel live får SWAT inkallat till sitt boende. Något som kanske låter roligt i en stund men samtidigt kan sluta i en tragedi.
Ofta handlar det om att beskådare ringer in till polisen och anger att något är på tok i sändarens hem. Förmodligen säger spelevinken (han som hittar på sprattet) till polisen något som inte ens är i närheten av sanningen. Att sändaren håller någon gisslan är vanligt och något som verkar få polisen att komma i full mundering.

Swatting behöver inte handla om folk som strömmar live, även om det är de berättelserna som blir kända i spelkretsar. Ett exempel skedde i Holly, Michigan i USA. En då okänd person ringde in och sa att han höll en gisslan. Något som var fejk eftersom personen som ringde in ljög om vem han var och var han befann sig. Polisen undersökte ärendet i nästan två timmar innan de kunde fortsätta med viktigare saker efter de insett att samtalet endast var ett spratt. Den gången gick det alltså så bra att inte ens behövde skicka ut någon enhet. Även om det är det enda spratt gällande swatting som skett mot Hollys polis, så finns det andra platser där det skett tidigare. Där det skulle kunnat gå sämre.Ett annat exempel är videon ovan. Polisen kom in och grep sändaren ganska omgående. Ett polisingripande som ganska snabbt blev onödigt eftersom samtalen som ledde till att poliserna kom dit, endast var ett "bus". Denna gång gick det bra och inga personer skadade sig fysiskt. Som tur är så verkar det inte ha inkommit något fall där någon person dött, ännu. Hollys polis gav en liten illustration på vad som kan gå snett. Låt säga att någon ringer in och falskt anklagar en person för att hålla någon gisslan. Den falskt anklagade personen ska ut och jaga (på ett lagligt vis) och där kommer polisen in. Personen står med ett vapen i händerna och poliserna känner endast till de falska anklagelserna om att personen håller någon gisslan. Kan sluta hur som helst.

Med andra ord så är det bara tur att inget hemskt har hänt, som att någon oskyldig dött på grund av ett polisingripande. För som sagt har swatting det hänt flertalet gånger och många videor finns på YouTube som visar upp fenomenet.Senaste som hänt inom denna värld är att en person vid namn Brandon Wilson arresterats misstänkt för att ha orsakat en swatting. Skribenten råkar inte vara insatt i rättssystemet men finns många farliga delar i detta. Slöseri med resurser är en. Eftersom polis inkallas som inte hade behövts vara där, en annan är risken för att oskyldiga ska skadas eller till och med dö. Ett livsfarligt spratt är vad detta är. Om man ens bör kalla det spratt är en annan fråga som kanske ska ventileras om.

Till Brandon Wilson igen, så riskerar han nu 5-års fängelse efter att bland annat ha ringt in en polisstyrka till en liveströmmare som kallar sig Koopatroopa787. Hans lillebror öppnade dörren till poliserna som kom rusandes in. Denna gång gav det inga fysiska skador, men risken är stor för att det ger stora mentala men. Härnäst kommer en video på där Koopatroopa787 berättar om hur läskigt och jobbigt ett spratt som detta, egentligen är.Frågan som borde tas upp på flertalet olika håll är hur busringarna ska få reda på hur dåligt ett falskt samtal kan sluta. Ligger en stor skillnad mellan att busringa. Många kan tycka att busringa en restaurang och beställa något skojigt är för mycket. Där handlar det troligen "bara" om en ekonomisk förlust. Men ett påhitt som swatting kan göra att någon förlorar livet. Risken finns att bussamtalen kommer fortsätta ända tills det blir något olyckligt sammanträffande som gör att offret för buset blir skjuten och dödad. En annan risk är att poliserna måste åka till ett ställe där ingenting farligt händer, istället för att kunna fokusera på en riktig situation där det verkligen finns gisslan eller andra farligheter.Finns många olika fall att ta upp. I videon ovan berättar de om många olika fall av vad de kallar "celebrity swatting". Där de skickat iväg polisstyrkor mot kändisar som Rihanna, Charlie Sheen, Kardashian, Tom Cruise och Miley Cyrus. Sedan finns det personer som Ted Lieu, en politiker som arbetar mot att öka straffen för liknande busringningar. Han har själv utsatts för detta som kan kosta hundratusentals kronor. Han anklagades för att ha mördat sin fru och fick ett samtal innan från någon där han utfrågades av polis, om han gjort vad han anklagades för. Han nekade och försökte ringa sin fru om vad som skulle hända. Fast det var försent när en polisstyrka redan kommit in med vapen för att försöka reda ut vad som hänt.

Swatting mot vanliga kändisar hamnar av förklariga skäl inte på någon video utan då krävs det att de liveströmmar något. Därför har många även valt att börja busringa mot folk som spelar TV-spel. Eftersom deras spelsessioner ofta spelas in och spelas upp live.

http://psforum.se/static/upload/news/1137/medium/6399.png
När Swatting sker. Pengar som hade kunnat gått till något roligare.

Att folk får reda på att dessa busringningar kan vara livsfarliga, är viktigt. Där och då kan man ställa sig frågan hur det ska gå fram. Ett sätt kan vara att göra likt Lieu, arbeta mot att göra det mer olagligt. Där ställer jag dock mig frågan om det verkligen är det enda rätta sättet. Kan tänka mig att det är viktigt att vi tillsammans faktiskt berättar att dessa skämt inte är så roliga. Om man bara tänker på komiska följder. Som att det är roligt att se folk bli skraja på direktsänd video, så visst kan man tänka sig att de ringer in. Men då gäller det att berätta att det inte bara kan bli roliga följder av ett samtal. Det kostar samhället massvis med pengar och det är bara en tidsfråga innan någon kommer få sätta livet till. Det borde få busringarna att tänka om. För i slutändan är swatting ett livsfarligt spratt som kan sluta i en tragedi.
Sida: 1
16 Februari, 2015 #1
joary639
Skribent

Registrerad: 2013-12-03
Ett jäkla slöseri med resurser detta. Hoppas det minskar och inte ökar nu när det är lite på tapeten. Dessutom kanske de straffen som kanske kommer utdelas kommer avskräcka. Man får för sig att det oftast rör sig om omogna ungar mellan 15-19 som inte riktigt fattar konsekvenserna det kan få.
17 Februari, 2015 #2
norway
Medlem

Registrerad: 2014-03-31
Ett jäkla slöseri med resurser detta. Hoppas det minskar och inte ökar nu när det är lite på tapeten. Dessutom kanske de straffen som kanske kommer utdelas kommer avskräcka. Man får för sig att det oftast rör sig om omogna ungar mellan 15-19 som inte riktigt fattar konsekvenserna det kan få.
skitbarn jag säger
22 Februari, 2015
Senast uppdaterad 22 Februari, 2015.
#3
Samuel
Skribent

Registrerad: 2013-11-27
Ett jäkla slöseri med resurser detta. Hoppas det minskar och inte ökar nu när det är lite på tapeten. Dessutom kanske de straffen som kanske kommer utdelas kommer avskräcka. Man får för sig att det oftast rör sig om omogna ungar mellan 15-19 som inte riktigt fattar konsekvenserna det kan få.
Inget ovanligt med 0-20 åringar som inte riktigt förstår konsekvenserna. Därför är det viktigt att nå fram med budskapet om att det är farligt och varför det är farligt. Tyvärr blir det enklare att förklara när något hemskt hänt tack vare swattingen.
Sida: 1