Nyheter / Recension: The Wolf Among Us

Recension: The Wolf Among Us

Idag släpps femte och sista delen av The Wolf Among Us och vi har spelat hela historien av vad som antagligen bara starten på en lång saga. Välkommen till Fabletown och till en historia som låter dig sitta på nålar av spänning.
http://psforum.se/static/upload/news/969/medium/5218.png
Jag ska börja med att varna för att denna berättelse är berättartung och det är svårt att skriva en recension utan att avslöja handlingen när spelet till så stor del är just berättande. Jag ska inte avslöja något av slutet men kommer nämna några av de många karaktärer som dyker upp i historien för att ge en känsla av vad som komma skall.

The Wolf Among Us är från samma utgivare som gav oss ett av de bästa spelen i 2012, The Walking Dead, alltså Telltale Games.
Telltale har funnit sin väg att gå med vilken typ av grafisk snitt, kontroll och berättande man vill ha. Man har tidigare gjort inte så kända Jurassic Park: The Game och Back to the Future, men det var med The Walking Dead man hittade rätt och blev den succé som många av oss minns.
Samtidigt som man nu jobbar med säsong 2 av TWD så lanserar man The Wolf Among Us som precis som TWD baseras på en serietidning nämligen "Fables".
Nu när 5 episoder är släppta så kan vi se spelet i sin helhet och om det är så bra som vi hoppas.

Vi är i Fabletown, en stadsdel i moderna centrala Manhattan 1986, flera år tidigare än vad berättelserna i "Fables" utspelas i.
Något ont har hänt i fablernas värld och de har flytt hit, en del har det enklare än andra men det som återkommer är att gå från sina enkla liv till i liv i flykt och skymundan inte är så enkelt. Några har fått en andra chans och andra får finna nya vägar att klara sig, någon tar till sig spriten och andra tar till prostitution för att kunna överleva.
Jag har kontrollen över Bigby Wolf, mer känd som Big Bad Wolf eller Stora Stygga Vargen för oss svenskar. Bigby är fablernas sheriff och ska se till att alla gör det de ska och håller sina identiteter hemliga för människorna. Med hjälp av en magi som heter glamour kan alla hålla en förklädnad som ger dem en mänsklig form, de allra flesta behåller en del av sina karaktärsdrag och Bigby tex är sig lik med god kroppsbehåring och skäggstubb.
Som jag sa tidigare så har de flesta fått en ny chans och man glömmer inte så lätt sina egna gamla sagor. Bigby tex har fått sig ett bra men otacksamt jobb men är till naturen en god karaktär medan skoggshuggaren (Woody) har hamnat fel, ni vet han som räddade Rödluvan undan den stora stygga vargen. De är fortfarande ärkefiender in i benmärgen men man respekterar sina platser i den nya världen.
Historien startar med ett slagsmål i en lägenhet där man räddar en prostituerad från någon som vill henne illa, dagen efter finner Bigby hennes huvud under en polisjacka utanför sin lägenhet.
Här träffar vi nu också Snövit, eller Snow, som tillsammans med Bigby arbetar med att hålla ordning i Fabletown.
Det är någonting som händer i den undre världen och under nosen på myndigheterna, vem eller vad som står bakom vet vi först när alla 5 episoder är spelade, hur vi tar oss dit är upp till mig.
Alla som härstammar från fablernas värld är starkare än oss vanliga och kan under press eller stress gå till sin ursprungliga form.
Bigby önskar att så långt han kan behålla sin mänskliga form men kan pressas att ta fram sitt ursprung i ett slagsmål eller använda det för att slå sin fiende.

http://psforum.se/static/upload/news/969/medium/5219.png
Bigby tillsammans med sin rumskamrat i sin mer bekväma egna form


Något som är extremt glädjande att se är att man valt att göra starkare kvinnliga karaktärer än de vi ofta finner i sagornas värld, inte längre är de sa beroende av av sina prinsar på vita hästar. Snow är inte så stark på utsidan som den stora stygga vargen men behåller sitt lugn och använder huvud istället för muskler. Det blir mer verklig berättelse som ger mig en vision av att detta är något som faktiskt händer, ja förutom magi, fabler och pratande speglar.

Den grafiska stilen är densamma som vi är vana att se ifrån Telltale, utan att bli teknisk så kallas den Cel eller Cel Shade. Detta är en vanlig teknik idag men passar ypperligt när man har serietidningar som grundmaterial att jobba med.
The Wolf Among Us är mycket mörkare än TWD och tillsammans med musiken, som är något enformig, så sätter den oss i en härligt dyster miljö som passar fint med en detektivhistoria som detta trots allt är.

Kontrollen är densamma som i TWD man flyttar markören med höger styrspak och får ett antal alternativ när man håller över föremål.
I slagsmål eller actionscener använder man s.k QTE (Quick Time Events), där det handlar om att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle. Oftast är det inget nödvändigt då det handlar om val, döda eller inte döda, förlåta eller straffa o.s.v.
Det som kan vara något irriterande är när man ska hamra på X och när mätaren fyllts upp så ska man plötsligt trycka på triangel eller kanske flytta med höger styrspak (vilket är fysiskt omöjligt med höger hand). Att flytta markören är också något långsamt då man i stridens hetta missar ett punkt och får sig en omgång av sin motståndare men under min ca 9 timmar långa session så misslyckades jag 1 gång men hur många val jag missat det är svårt att säga innan jag fått spela igenom en extra gång.
http://psforum.se/static/upload/news/969/medium/5220.png
Ett av många val som ger oss olika resultat på hur vi väljer att spela


Totalt har det släppts 5 episoder och vi kan nog förvänta oss ännu en säsong i slutet av nästa år. Det som varit ett problem för mig är att man från början sagt att man ska släppa en episod varje månad och när det sedan blev 2 månader så tycker jag att det blir för lång tid att vänta.
Man glömmer fort bort historien och hur man spelar så jag rekommenderar alla att köpa sig alla episoderna samtidigt, vilket man nu kan göra.
Telltale har kanske tagit sig vatten över huvudet när man ska utveckla under tiden som man släpper nya episoder. Samtidigt så kan man snart ladda hem 4:e episoden av TWD Season 2 och just i detta nu så utvecklar man två nya serier, Tales from the Borderlands och Game Of Thrones, dessutom till samtliga format: PC, Xbox One, Xbox 360, PS4, PS3, Vita, iOS och OS X! Så varför det blir en episod varannan månad förstår jag men knappast en fördel för oss som sitter på nålar till nästa avsnitt.

Jag har spelat samtliga episoder på Playstation 3 och har upplevt en del ostabilitet i bilden och en del irriterande frysningar. Men Telltale är givmilda mer sparpunkter så det blir inte många minuter att spela om. Jag upplevde också en del problem med att köpa Season Pass på PS Store då det inte registrerades att jag redan betalt. Det man bör göra är att först ladda ner demo för att sedan göra sina köp direkt via spelet för att undgå att betala för mycket.

Min slutsats av spelet är ändå väldigt positiv, jag har fått se in i en annan värld och blev genast mycket nyfiken på Fables. Jag gillar idén med en alternativ värld med alla fabler i en väldigt mörk sättning som The Wolf Among Us faktiskt är. Vad hade hänt med allas våra favoritkaraktärer i en värld som består av sprit, droger och prostitution istället för elaka häxor och eldsprutande drakar. Vad händer med Skönheten och Odjuret utan ett stort slott eller bröderna Tweedle utanför underlandet?
Jag gav en gång The Walking Dead 10 av 10 och detta spel är precis lika bra men det är inte många förbättringar man gjort. Man gör som Michael Bay, gör samma sak men annorlunda.
För vissa så är alla Transformers-filmer lika bra men så länge det är samma sak så är det svårt att bli positivt överraskad.
Detta är dock en väldigt bra berättelse och ett bra koncept som jag gillar, det är enkelt, smart och snyggt paketerat. Spela ensam eller tillsammans med någon och turas om med kontrollen, båda kommer att älska denna historia.

Mitt betyg:
1pt1pt1pt1pt1pt1pt1pt1pt1pt0pt

Övrig information

Skriven av Glenn (grandespove)
Datum: 8 Juli, 2014

Sida: 1
9 Juli, 2014 #1
joary639
Skribent

Registrerad: 2013-12-03
Najs. Låter som man måste hoppa på detta någon gång.. men har fotfarande kvar på första säsongen av TWD.
9 Juli, 2014 #2
grandespove
Skribent

Registrerad: 2013-11-28
Najs. Låter som man måste hoppa på detta någon gång.. men har fotfarande kvar på första säsongen av TWD.
då är det bara att glädja sig till två toppenspel/stories.
De är väldigt lika men jag hade nog startad med Wolf Among Us, sedan säsong 1 av TWD så kan du direkt köra säsong 2 + 400 Days som är en brygga mellan säsongerna. Själv minns jag väldigt lite från första säsongen och det förstörde lite.
Men TWD var mer wow! när det kom 2012
14 Juli, 2014 #3
Samuel
Skribent

Registrerad: 2013-11-27
Jodå, det låter lovande. Har spelat igenom säsong 1 av The Walking Dead och verkligen älskade det. Så tror även att detta blir ett riktigt bra spel även om det kanske inte är i samma klass som TWD. Men spelet har samma unika stil och det bådar gott.
Sida: 1