Spelportal / Grand Theft Auto V

Information

Grand Theft Auto V är femte delen i Grand Theft Auto serien. GTA V är utvecklaren Rockstars största spel hittills och denna gången utspelar sig handlingen i Los Santos, som baserats på Los Angeles. I spelet ingår även GTA Online där 16 spelare kan spela med eller mot varandra. Lanseras fjärde kvartalet 2014 på PS4:an.

Handling
I Ludendorff, North Yankton, samordnar Michael Townley och Trevor Philips ett bankrån ihop med två medbrottslingar. I den efterföljande flykten blir båda medbrottslingarna dödade och Trevor tar sin flykt med tron att även Michael blev dödad.

Michael överlevde och nio år senare ställs han under vittnesskydd med sin familj i staden Los Santos, San Andreas. Franklin Clinton, som arbetar som återtagare för en bilfirma tillsammans med sin vän Lamar, uppmanas att återta en bil tillhörande Michaels tonårige son Jimmy som är försenad med hans lånebetalning. Michael, som låg gömd i baksätet, riktar sin pistol mot Franklin och beordrar honom att krascha bilen rakt in i bilfirman. Franklin får sparken men han och Michael blir vänner. När Michael upptäcker att hans fru Amanda har legat med sin tennistränare blir han ursinnig och tillsammans med Franklin jagar han mannen till en herrgård och river ner den med hans bil. Dock tillhörde herrgården en mexikansk knarkkung vid namn Martin Madrazo, som hotar Michael och kräver en ersättning. Så småningom betalar Michael sina skulder till Madrazo med pengar som han tjänat från ett rån på en guldsmedsaffär. Trevor, som bor i utkanten av Los Santos, får höra om rånet och inser att gärningsmannen inte kunde vara någon annan än självaste Michael. Han spårar upp Michael till hans hem och återförenas med sin tidigare partner.

En tid senare blir Michael tvingad av FIB-agenterna Dave Norton och Steve Haines att utföra ett flertal operationer med hjälp av Franklin och Trevor med målet att underminera FIB:s konkurrent, myndigheten IAA. Under Haines' ledning anfaller de en bepansrad konvoj som transporterade fonder avsedda för IAA och plundrade en bank som innehöll lönelistan för varje korrupt polis och statstjänsteman i Los Santos. Haines, som får ökande kontroll för hans grymma metoder, tvingar dem att infiltrera FIB:s högkvarter och radera all bevismaterial som skulle användas mot honom från deras servrar. Under tiden tar Michael tillfället i akt att radera några uppgifter om sina egna verksamheter. Razzian lyckas och Michael börjar planera på att göra hans livs största kupp: att stjäla 200 miljoner dollar i guldtackor från Union Depository.

Men Trevor upptäcker att en före detta medbrottsling dödades under bankrånet i North Yankton, som han trodde satt i fängelse. Han känner sig sviken av Michael, som orsaker en konflikt inom gruppen och hotar att underminera deras planer att råna Union Depository. Lite senare hamnar Michael och Agent Norton i en korseld mellan FIB, IAA och ett privat militärföretag vid namn Merryweather. Trevor hjälper dem att fly, då han tycker att om det är någon som ska döda Michael så är det han. Trots att han inte förlåter Michael säger Trevor att han kommer att lämna honom ifred efter att de utför deras planerade rån mot Union Depository. Rånet blir en stor framgång, men Franklin får påtryckningar av Haines att döda Trevor, Michael och Devin Weston, en riskkapitalist och företagsplundrare. Franklin får tre alternativ: att döda Trevor eller Michael eller låta dem leva och möta sina fiender. Om Franklin väljer att döda antingen Michael eller Trevor kommer han att sluta ta kontakt med den ene och återgå till sitt gamla liv. Om han inte dödar dem måste trion avvärja ett våldsamt angrepp från FIB och Merryweather innan de drar för att döda Haines och Weston. De tre kommer överens om att de ska sluta arbeta tillsammans, men att de fortfarande förblir vänner.

Spelinformation

Konsol: PlayStation 4
Utvecklare: Rockstar North
Utgivare: Rockstar Games
Genre: Öppen värld, Äventyr, Action & RPG
Lansering: Lanserat (18 November 2014)
Uppdaterad: 17 Mars, 2015

Distribution: Skiva / PSS
PS-exklusivt: Nej
Lokalt: Ja, 1 spelare
Online: Ja
Co-op: Ja
Betyg: 1pt1pt1pt1pt0.5pt (3 röster)
Antal ägare: 20
Aktiva spelare: 11
Pris: -
PSN pris: 639 kr

Länkar:
Officiella tråden
TheGamesDB

Kommande lanseringar